fredag 29. juli 2016

Klipp, klipp. klipp !

I drivhuset var det blitt rene jungelen. Drueplanten hadde tatt over hele drivhuset. Den vokste til og med ut av drivhuset mellom glass og rammeverk i taket. Vi klippet mye av den i starten på juli, men nå var det på høy tid igjen.
Sist klippet vi alle stengler to grenfester etter siste drueklase. I dag ble all tilvekst klippet vekk..

 
Det er ingen liten haug med druekvister som er klippet bort!
 


 
Disse 4 auberginene har stått nesten skjult under kvister fra drueplanten.
Men noer auberginer er tross mørke forhold i gang.
 

 
Slangeagurk er så villig til å vokse at den har ikke lidd noen nød. Vi har to agurker i drivhus og to i benk. Begge gror og gror og allerede nå har vi høstet langt flere agurker enn vi klarer å spise.


 
Tomatplantene kommer nok til å modnes fortere med litt mer lys og sol.
Både gule og rød.


 
Ruccula står lyst og fint. Den klippet jeg helt ned for den ble kjempestor og sto i full blomst.
Nå er den nyvokst å fin. Tror det lønner seg å klippe ned halvparten av gangen slik jeg gjør med gressløken. Da er det alltid noe nyvokst å høste av.
 

Ikke minst selve druene trenger mer lys for å modnes godt.

mandag 18. juli 2016

Syltetøy av villbringebær!

Nam, nam syltetøy av villbringebær er bare helt nydelig.
Her har jeg brukt min mors gamle oppskrift.


Først koker jeg bringebærene forsiktig opp, tilsetter ikke noe vann eller annet enn bare bringebærene i kjelen
 


Når bringebærene koker, tar jeg kjelen av platen og rører inn sukker - 400  gram pr kg.
"Viktig å røre bare en vei hele tiden for da blir syltetøyet stivere" sa min mor.
Barna mine mobber meg litt for dette, men det gjør da ingen ting å røre bare en vei. om det er overtro eller ei........
 


I dag øste jeg syltetøyet over i små beger, for jeg skal fryse det ned. Da smaker syltetøyet helt som nykokt når jeg tar det fram igjen.
Men vanligvis tar jeg syltetøyet på glass. Når jeg rører sukkeret i etter å ha tatt kjelen av platen, er det ikke helt varmt lenger, så jeg pleier å bruke små glass (ikke norgesglass), fyller de helt opp med syltetøy og heller smeltet syltevoks over når alt har blitt helt nedkjølt. Glassene blir like holdbare som om jeg hermetiserer de. Oppbevares i kjølig kjeller.



Lykke til hvis dere vil prøve en gammeldags oppskrift
- med "moderne" eller gammeldags oppbevaringsmåte!


torsdag 14. juli 2016

Bringebærtid!

Jordbærsesongen ble ikke så lang i år, men små og store koste seg med jordbær så lenge det varte. Vi kom hjem fra ferie på St Hans og høstet så mye bær at det ble rikelig til alle gjestene. De siste jordbærene ble spist nå i starten på uke 28 - ble kanskje ikke unormal kort sesong - det er bare at tiden flyr så fort, så det føltes ikke lenge.

Bringebærene er i full gang. Vill-bringebær er det mye av rundt på eiendommen vår. De har en særegen, nydelig smak. Jeg bruker en del av disse bære til å røre med bare litt sukker og fryser dem. Det smaker så nydelig når de tas fram til jul og utover vinteren.
I hagen har vi to rader med bringebær. "Tamme bringebær" som jeg alltid har valgt å kalle de.
Nytt av året er at vi har gule bringebær.


Villbringebær er mindre og mye mer tidkrevende å plukke, men veldig gode!!!





 


søndag 10. juli 2016

Hagevedlikehold eller luking.

Egentlig trives jeg godt med å luke - både i bed og i grønsakshagen, men noen ganger går det veldig treigt. Da luker jeg bare litt, gjør meg ikke ferdig og begynner gjerne på noe annet i stedet. Jeg har bestandig andre jobber som er mer morsomme.
Slik har det vært med et blomsterbed og et busk-bed som vi har ved gårdsplassen vår. Jeg er vel ikke helt fornøyd med beplantningen slik den er akkurat nå. Har gjort noen omplantninger, men vil nok endre på mer.
Her en dag tok jeg meg sammen og fikk luket og klippet gresskanter og det hjalp utrolig, ble veldig fornøyd med meg selv og med resultatet.
Luking er faktisk meget viktig vedlikeholdsarbeid.



 
 
Buskbedet under ble laget for ca 20 år siden. Da hadde våre barn hatt sandkasse her og da vi fjernet den, var det enkelt bare å sette ned noen busker. Det viser seg at lavendel trives godt på denne plassen, så det blir fler for hvert år.
 

onsdag 6. juli 2016

Grønnsakshagen vår 5 juli.

Endelig har grønnsakene virkelig begynt å skyte fart og vi kan begynne å høste inn av flere ulike grønnsaker. Til nå har vi bare hatt tidligpoteter, ulike salat-typer, reddiker og urter selvsagt + tomater fra en plante som står inne.

Nå blomstrer snart alle type poter. Tidligpotet som Ruth og Cherie, vinterpotet som Asterix, Red Star  og Blå Kongo. Vi satte noen Ruth poteter under glass i april, de høster vi av nå - store og flotte.


Sukkerertene blomstrer - det er sikkert ikke så mange dagene før vi har disse klare til å spise.

Ulike typer plukksalat har vi spist av et par uker,
mens salathoder nå er i gang med å vokse raskt.

Fennikel er virkelig spennende. Dette har vi aldri dyrket før, så jeg var usikker på om jeg kunne så de inne for så å plante de ut. Jeg prøvde med noen få - og det funket bra. De er blitt ganske store, men de jeg sådde direkte ute kommer fint de også. Tenker det er smart at ikke alle blir ferdig på en gang


 Løken vår kommer veldig fint, både sjalottløk, rød- og gulløk. Noen av gulløkene har gått i stokk. Det har jeg ikke opplevd så tidlig - lurer litt på hvorfor?


Pyntegresskarene mine kommer så det suser. Nå blomstrer de alle sammen. Dette er jo nesten mer som blomster enn en grønnsak for de skal jo bare brukes som dekorasjon.


Jordskokken blomstrer snart, men i motsetning til alt annet som blomstrer, så kan ikke disse høstes nå mens de er store planter i blomst. Nå er all kraften i planta. Vi må ta de veldig sent på høst f.eks. november, eller så er de veldig fine å ta opp til våren igjen.

lørdag 2. juli 2016

Blomstring i hagen vår 1 juli .

En periode er over - alle buskene med syrin, sjasmin, blodrips og spireaene er ferdig med å blomstre. Alle rhododendron er avblomstret. Nå gjenstår bare å plukke av alle de visne blomstene så fort som mulig.
Nå er det mye annet som begynner å blomstre.
Vi har en vannlilje i dammen og den har begynt å blomstre, ofte bare en blomst av gangen, men den blomstrer hele sommeren.

                            

 
  Rosene er i blomst! Det samme er pasjonsblomsten, begge disse blomstrer hele sommeren.


 
Denne nydelige sjokoladekosmos'en fikk jeg av en venninne. Har aldri hatt den før, men tror ikke det blir siste sommeren nei. Den skal også blomstre hele sommeren.




Astilbene er også helt i starten på å blomstre.



Og her er en del av de som snart er ferdig med sine høydepunkt.


Toppklokke og "Nattlys"



Sitrontimian og Fredløs-