onsdag 11. mai 2022

Tur til Jomfruland Nasjonalpark.

Travle tider her hos oss om dagen med alt som skal gjøres ute, men litt koselige avbrekk er det plass til.

For akkurat en uke siden, dro vi til Jomfruland, ei øy som ligger ytterst i skjærgården ved Kragerø. 

Hele øya er en nasjonalpark, ca 7 km lang og 1 km på bredeste. Det er 60 fastboende. Du kommer til øya via taxibåt, ferje fra Kragerø eller i egen båt. Det er ikke lov å ta med seg bil over til øya.  Mange drar dit på dagsbesøk, men det finnes også flere overnattingsmuligheter, blant annet Den norske turistforening har et stort sted med mange overnattingsplasser som kan anbefales.

Vi besøkte Jomfruland i starten på mai - midt i Hvitveistiden, noe som er meget spesielt  på Jomfruland. Her vokser hvitveisen over alt.

På øya finnes et stort antall gamle og flotte Eiketrær!


Hvitveis samme hvor du snur deg.


Midt inne på øya, ligger et tjern. Det spekuleres i om det var her Kittelsen har hentet inspirasjon til sitt bilde med Nøkken. Kittelsen har laget mange bilder fra Jomfruland.


Jomfruland har to Fyr - et gammelt og et nytt -side om side.Utsikt  sørover og delvis innover mot fastlandet, fra det gamle fyret.
Det høyeste punktet på øya er 21 meter.


Den langstrakte øya har et bredt belte med rullestein ut mot havet på østsiden.
På vestsiden som vender innover mot øyer og fastland, er det sandstrender.


På begge sider av steingjerdet i steingrunnen, vokser det slåper som står i full blomst.
Kanskje det er lettere å se på bilde nedenfor.Jomfruland har også en fugle-stasjon. Her er det tusenvis av trekkfugl som kommer inn til Norge hver vår og trekker ut herfra på høsten. Godt kvalifiserte folk merker fugl og teller sorter og antall.
Godt grunnlag for forskning gjøres her på Jomfruland.Typisk for Jomfruland steingjerder med porter. Det går en del dyr på beite, så etter 15 mai skal alle porter være lukket - det var mange porter!
Hvitveis og eiketrær!


En liten rusletur på vestsiden. her er det flere hus og hytter langs sandstrendene.
Så krysser vi over øya igjen, mot østNed mot det åpne hav


Her lå det også grunnfjell.


Takk for at du ble med meg til Jomfruland
- en flott utflukt tidlig i mai.

 


17 kommentarer:

 1. Hej Turid!
  Vilken vacker natur och ett härligt ställe att besöka. Extra fint med alla vitsippor och precis när träden vaknar till liv igen.
  Hälsningar Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marika.
   Det er en spesiell tid å besøke Jomfruland akkurat på denne tiden og vi var veldig heldig med været:
   Ha fortsatt fin uke!

   Slett
 2. Det er et sted med mange smukke oplevelser, og du har virkelig haft øjnene med dig, kan jeg se og læse. De lave slåper er betagende. Vi har dem også, men her er det store buske/små træer.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lisbeth.
   Fin opplevelse å besøke denne øya, ja. Slåpene blir nok høyere her omkring også, men enten var disse buskene unge eller så var det vinden om holdt dem nede.
   Ha en fortsatt fin hageuke!

   Slett
 3. Hei Turid!
  Så flotte bilder du viser, og det er virkelig et vakkert sted. Jeg har aldri vært der, men har vært i Kragerø. Fine steingjerder, og jeg forstår godt at portene må være lukket på denne tiden.
  Mye hvitveis der ja, og de er jo så fine tidlig på våren.
  Ha en fortsatt flott uke!

  Hilsen Marit

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit.
   Tusen takk, ja vakkert var det, verd et besøk en annen gang du er i området. Men om sommeren er det fullt av folk, var nok bedre opplevelse nå.
   Fortsatt fin arbeidsuke i hagen.
   Turid.

   Slett
 4. Små øer har ofte en speciel natur, og Jomfruland var ingen undtagelse! Gad vide hvordan den har fået det navn?
  Dejlig reportage du har lavet fra den smukke ø med den fine natur. Forstår du har nydt at vandre rundt der i fred for biler og trafik i et hav af anemoner under de store egetræer! Dejlige stengærder og sjovt med de lave slåen der vokser der i læ - som en fin hvid bort. Jeg kan sagtens forestille mig Nøkken sidde ved søen midt på øen. Kittelsen lavede nogle skønne illustrationer...

  Tak for turen!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ulla.
   Ja hvordan øya har fått navnet tror jeg ingen helt vet.
   Jeg tror du hadde satt pris på et lite Jomfruland besøk, fint du ble med på runden gjennom mine bilder, Ulla.
   Ha fine dager!

   Slett
 5. Takk Turid for at du delte bileta dine. Det var så bra teksta og. Eg har ikkje vore der, men det ser så flott ut. Riktig god helg og god 17.mai.🌷🇧🇻🌹

  SvarSlett
 6. Så trivelig gjensyn med Jomfruland! Flotte bilder og fin teksting! Skulle gjerne vært der igjen.

  God helg og 17. mai fra Ingunn

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingunn.
   Så hyggelig at du likte "en gjenvisitt" på Jomfruland.
   Ønsker deg en fin helg og 17 mai!
   Turid

   Slett
 7. Hvor var det spændende at komme med dig på en tur rundt på Jomfruland. Jeg tror, der ligger mange af den slags små perler rundt omkring i Norge. De gamle stengærder er så smukke. Det må have været et stort arbejde for de mennesker, der har samlet sten og bygget de lange gærder.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Elna.
   Hyggelig at du likte "besøket" på Jomfruland. Det finnes utrolig mange spennende eller flotte øyer i Norge. Vi har to veldig spesielle og nydelige holmer rett ved oss, den ene ser vi ned på hver dag.
   Steingjerdene har vært en kjempejobb å lage. Nå var en del av gjerdene forfalt. Det var skole elever fra ungdomsskole og videregående som holdt på å bygge de opp igjen under veiledning av eldre personer som kunne teknikken.
   Ønsker deg en fin helg!

   Slett
 8. Et fint innlegg fra Jomfruland dette. Et sted som kun har vært et navn for meg tidligere. Jeg visste vel ikke at det var ei øy engang. Men det sier vel mest om min kunnskap om Norge.

  SvarSlett
 9. Hei Martin.
  Takk. Ja alltid kjekt å få bedre kunnskap om eget land.
  For min del er de fleste steder i Norge, ganske ukjente.....
  Ha fortsatt fine mai dager!

  SvarSlett
 10. Hei Turid, så fiiiint at du er tilbake, ble skikkelig glad nå! Har savnet deg og var innom bloggen din iblandt for å se om det var noe liv der:-)
  Nå gleder jeg meg til mange fine bilder i tiden som kommer! Men først og fremst ønsker jeg deg og dine en riktig fin 17. Mai feiring!!! Skulle veldig gjerne vært i Norge nå....
  Hilsen Annette

  SvarSlett