onsdag 19. oktober 2016

Innhøstning!

Det er så trivelig bare å gå ut i hagen og hente inn både det ene og det andre.
Helt fra i sommer har jeg plukket inn salater, tomater, agurker, sukkererter, squash, purre, løk osv.
Nå på slutten har jeg høstet inn en hel del rødbeter, pastinakk og fennikel.

Rødbeter: Vi har spist en del bare ved å koke de som en grønnsak til middagen. Så legger jeg ned en del på glass. En god grønsak å ha i hagen.

Pastinakk: Hadde det for første gang i fjor med meget god erfaring. Dett er en grønsak vi bruker mye og har kjøpt ofte. I fjor ble de så store og fine, kunne bruke de langt utover høsten rett fra jorda. De som da ble igjen, kokte jeg opp til en pastinakkpure og frøs i små porsjoner. Utover vinteren brukte jeg disse enten slik de var som et godt tilbehør til rådyr og lam eller jeg blandet det med andre grønsaker til en rot-pure.
I år slet jeg veldig med å få de til å spire. Sådde for tredje gang før jeg oppdaget at det var noe smått(vet ikke hva) som spiste de små bladene med en gang de viste seg over jordskorpen. Da fikk jeg lagt en duk over, men det var blitt for sent til å få en god avling. Det har blitt noen måltider og kanskje litt til pure som kan brukes senere i høst. Jeg har hørt at pastinakk setter frø andre året, derfor lar jeg noen stå ute over vinteren. Spennende å se om de overlever og om de setter frø neste år.


Fennikel: Dette er første året jeg har fennikel i hagen. Jeg var veldig spent på hvordan de ville spire og gro. Startet med å så noen inne i vår. De spiret, men så spinkle ut. Etter å ha plantet de ut i grønsakshagen, kom de seg fort. Samtidig sådde jeg nye på friland. De som var sådd inne hadde et stort forsprang og ble tidlig ferdig - så tidlig at vi fikk ikke spist alle før de gikk i blomst. Så kom de neste - de også - alle på en gang.
Min erfaring: Det er lurt å så noen inne - kanskje i to omganger. De jeg sår direkte ute, bør såes noen av gangen, slik at ikke så mange kommer på en gang.
Fennikel skal vel først og fremst brukes med fisk, men siden de kom så tidlig, så brukte vi de i grønn salat - og det var veldig godt. Brukte de også i wok - passet veldig bra.

 

 Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar