mandag 13. mars 2017

Ta avleggere av pelargonier.Hver vår når jeg klipper pelargoniene mine, passer jeg på å bruke alle fine skudd som jeg klipper av til å lage nye planter.
Jeg har tre måter å lage avleggere på .
Den raskeste og enkleste måten er å ha en pote med ny jord hvor jeg bare stikker de avklipte skuddene ned i jorda. Jeg passer på å ta av skuddene de nederste bladene, slik at det er to blader igjen og at jorda er jevnt fuktig. Jeg pleier å sette fra 3 til 5 skudd i hver potte. Det gir meg en fyldig fin plante. Hvis det er et skudd som ikke overlever, så blir fortsatt plantet fin. Det hender også at jeg bare tar det nye skuddet og putter ned ved siden av roten på den planten jeg har klippet. På den måten får jeg en fyldig plante.
En gammel måte som jeg lærte av min mor, er å sette skuddene i et glass med vann og la de stå der til de slår røtter. Da er det bare å plante de rett i potter. Dette er en metode som jeg bruker bare hvis jeg ikke har potter med jord tilgjengelig.

 
Røtter som står i vann får fine røtter.Noen pelargonier er mer vanskelig å lage planter av, Jeg opplever det med Dronning Ingrid og en type Engelsk pelargonium. Da setter jeg det nyklippede skuddet og setter i en potte med fuktig jord. Deretter setter jeg en plastpose over med en strikk rundt potten slik at det blir helt tett. Jeg lar planten stå slik i 4 - 7 dager. du kan se at avleggerne får små nye grønne skudd. Jorda må ikke være for våt, da har avleggerne lett for å mugne og dø før de får røtter.


Litt vanskeligere blomster krever at man lager et lite drivhus over avleggeren.

2 kommentarer:

  1. Så fine avleggere! Koselig vårarbeid. Jeg har også noen som har overvintret inne, som jeg må ta meg av, litt for tidlig å sette de ut ennå selv om det er veldig vårlig akkurat nå:) Ha en fin vårdag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det. Jeg setter ikke mine ut før midt i mai.

      Slett